Sunday, September 18, 2011

CintaMu

Jika Allah mencintai seorang hamba, maka Dia akan mengumumkan cintanya dilangit kepada para penduduk langit, sehingga para penduduk langit pun mencintai orang yang dicintai Allah.

Lalu malaikat akan mengumumkan kepada penduduk bumi bahwa Allah mencintai hamba tersebut, sehingga penduduk bumi pun akan mencintai orang tersebut.

Namun sering kali orang yang dicintai Allah ini adalah orang-orang yang sedikit hartanya, tidak terkenal, banyak orang yang tidak hormat padanya, padahal jika ia mengadahkan tangannya untuk berdoa kepada Allah, Allah pasti akan mengabulkan segala permohonannya, seperti Uwais Al Qorny dan Abu Dzar Al-Ghifary.

Suatu ketika malaikat Jibril a.s. sedang bersama dengan Nabi Muhammad sallallahualaihi wassalam, lalu datanglah Abu Dzar Al-Ghifary r.a, maka Jibril a.s berkata:

Wahai Nabi, itukan Abu Dzar!

Nabi cemas kerana merasakan belum pernah memperkenalkan sahabatnya itu kepada Jibril, lalu Nabi berkata :

“Jibril, kamu kenal Abu Dzar?"

Jibril pun menjawab : Wahai Nabi, sesungguhnya semua penduduk langit mengenal Abu Dzar Al-Ghifary – semoga Allah merahmati beliau. Abu Dzar tidak terkenal di bumi namum sangat terkenal dilangit.Cubalah kita berkata dengan khusuk setelah seleasai solat, “Wahai Allah… hambaMu yang hina ini mencintai Mu”, jika belum tertanam cinta ini di hati ulangi lagi dan lagi sehingga di hati dan fikiran kita hanya ada Allah sahaja.

Wahai Allah Yang Maha Mengetahui, ku tulis entri ini kerana hambamu yang lemah ini berusaha mencintai Mu dan hamba yakin cinta Mu pasti lebih besar lagi.

- Ustaz Nasir

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails