Friday, October 1, 2010

Kekuatan & Kelemahan

Kekuatan dan kelemahan tidak boleh dipisahkan. Tiadalah kekuatan jika tiada kelemahan, juga tiada kelemahan jika tiada kekuatan. 

Kedua-duannya bersatu. 

Kekuatan mampu menjadi kelemahan dan kelemahan juga mampu menjadi kekuatan. Kadang-kadang kelemahan itu lebih membantu daripada kekuatan yang ada, kadang-kadang juga kekuatan itu akan menjadi bebanan dan halangan pula. 

Kedua-duanya berselingan antara satu sama lain. 

Biarkan orang lain dengan kekuatannya, biarkan orang lain dengan kelemahannya. Kita, kita hanya bersyukur dengan segala kuat lemah kita. Selalu bersyukur. Allah jualah yang menjadikan kita kuat dan Dia jugalah yang menjadikan kita lemah. Maka beryukurlah dengan ketentuanNya. 

Jika kita bangga dengan kelebihan dan kekuatan kita hatta menjadi riak & takabbur maka beringatlah bahawa kekuatan itu semuanya bukan hak milik kita, ianya milik Allah, milik mutlakNya. Dan, jika melenting dengan serba kekurangan dan kelemahan kita hatta menjadikan kita seorang hamba hina yang tidak bersyukur maka beringatlah bahawa ianya datang daripada Allah, segala baik buruk datangnya daripada Allah, jika kita melenting maka dengan siapakah kita melenting itu? 

Berhati-hatilah bila berbicara sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui segala apa yang ada di dalam hati hamba-hambaNya. 

Apalah yang ada pada kita ini? 
Harta? Akal? Pangkat? Status? Rupa? Suara? 

Kelak tanah jua menjadi halaman, akhirat jua kita kembali menemuiNya. 


Tiadalah daya upaya kita melainkan denganNya. 

"Ya Allah, terimalah segala amalan kami selama ini. Jauhkan kami dari perasaan riak dan takabbur.   Jadikanlah kami, kaum keluarga kami, sahabat kami dan semua hamba-hambaMu yang berdiri teguh di atas jalanMu antara ahli syurgaMu nanti. Jadikan kami semua ini mulia di sisiMu. Amin."

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails