Friday, October 1, 2010

Only The Strong - Capoeira

Anda pernah dengar nama filem Only The Strong? 

Jika anda sebaya saya (Lahir 1987) besar kemungkinan anda akan tahu & pernah menonton filem yang saya maksudkan lebih-lebih lagi budak-budak laki hehe. Filem ini dikeluarkan pada tahun 1993 dan terkenal dengan lagunya Paranawe & Zoom Zoom. Filem ini berkisarkan aksi seni mempertahankan diri Capoeira  (salah satu seni mempertahankan diri berasal dari Brazil). 

Masih ingat? 

Kalau tak ingat sila tengok video-video ini : 

Trailer Movie

Lagu Paranawe


Lagu Zoom Zoom Zoom


Dahulu, satu fenomena baru di kalangan kanak-kanak telah muncul pada waktu itu. Mana-mana pergi mesti tidak lekang untuk menyanyikan lagu Paranawe dan bila ada sahaja peluang dan ruang maka kami akan beraksi ala-ala Capoeira. Masa tu tak ingat dahla silat ke ape ke...silat silat tak mainlah hahahahaha... 

Haha teringat aksi-aksi masa tu. Lagunya pun masih terngiang-ngiang lagi di telinga mengimbas masa gembira zaman kanak-kanak dahulu. Sekarang, bukan kanak-kanak lagi dah.  Dah tua..  Erkkk... Tak tak muda lagi...

Setahun dua yang lepas saya pernah menonton satu persembahan Capoeira di kaca TV yang dilakukan oleh satu kelab capoeira di Malaysia dan pagi ini saya menonton satu lagi persembahan secara langsung di kaca TV @ channel TV3 (MHI). Walaubagaimanapun saya tidak ingat adakah ianya adalah kelab yang sama yang membuat persembahan dahulu.

Di sini saya sertakan website club tersebut : http://www.imac.com.my/

Siapa-siapa yang berminat untuk mengikuti kelas atau ingin menempah persembahan mereka bolehla kunjungi website ini. [Promosi tanpa berbayar, kalau nak bayar pun takpe]

2 comments:

Anonymous said...

nice bro.. from Imacians capoerista..

Asraf Mahmud said...

Imacians capoerista?? hehe

thanks bro..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails