Friday, March 25, 2011

Nikmat Allah | Syukur atau tidak?Asy-syibly berkata : "Syukur itu jalan melihat pada yang memberi bukan melihat nikmat pemberiannya."

Abdul Aziz Al-Mahdawi berkata : "Siapa yang tidak melihat Pemberi nikmat di dalam nikmat itu, maka nikmat itu hanya berupa istidraj (dilulu) dan berubah menjadi bala."

Abu Hamid (Muhammad) Al-Ghazali memberi contoh : Seorang raja memberi hadiah kuda pada rakyatnya, maka dalam menerima nikmat pemberian hadiah itu ada 3 macam jenis rakyat :-

1. Merasa gembira kerana ia mendapat sesuatu yang berguna dan berharga, sesuai dengan maksud tujuannya, dan dapat menyampaikan hajat keinginannya. Orang yang sedemikian ini tidak memperhatikan raja sama sekali, pandangannya hanya semata mata pada kuda, di beri raja atau mendapat di hutan tiada beza baginya.

2. Orang yang gembira bukan kerana kuda, tetapi kerana merasa diberi, diingati, dikasihi oleh raja, orang ini dapat membezakan antara pemberian raja atau didapati di hutan.

3. Orang yang merasa gembira kerana dengan pemberian itu, dia dapat menggunakan untuk lebih mendekat kepada raja, sehingga dapat lebih meningkatkan kedudukannya di sisi rajanya.


Jadi, kita yang mana satu?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails