Wednesday, March 31, 2010

10 Fakta Menarik lagi!

Deklarasi Kemerdekaan Amerika (Gambar dari art.com)

1. Deklarasi Kemerdekaan Amerika ditulis di atas kertas marijuana.


2. Titik di atas huruf i disebut 'title'.


3. Benjamin Franklin adalah anak bongsu dari orang tua bongsu
keturunan ke-5 dalam keluarga bongsu.


4. Trikaidekaphobia adalah ketakutan pada 13. Paraskevidekatriaphobia adalah ketakutan pada 13 haribulan jumaat(Friday the 13, terjadi antara 1-4 kali setahun).


5. Kod Zip(poskod) adalah kepanjangan dari 'Zoning Improvement Plan'.


6. Titik merah pada logo 7-up berasal daripada penemunya yang bermata
merah, beliau seorang albino.


7. Tanda 'save' pada Microsoft Office programs menunjukkan
gambar floppy disk dengan shutter terbalik.


8. Nombor 172 boleh didapati di wang kertas 5 dollar amerika, pada
gambar semak-semak dibawah Lincoln Memorial.


9. Air laut di lautan Atlantik lebih masin daripada air lautan Pasifik.


10. Kenapa iklan jam selalunya menunjukkan pukul 10.10? Untuk
membuatkan jam itu nampak 'manis'(senyum).


Extra : Mengunyah gula-gula getah sewaktu mengupas bawang mencegah
kita daripada menangis.

(Sumber : docstoc.com)

4 comments:

Anonymous said...

wow..good info...extra info would be vry2 good..hehe..lps ni kalo nak potong bawang kunyah gula2 getah...xdela nnt jd mcm tgk drama hindustan...hahahaha...

Asraf Mahmud said...

Thanks anonymous.

Tryla kunyah chewing gum sambil potong bawang tgk menjadi tak heee....

EncikAhmad said...

extra utk nombo 10.selain drpd nak nampak mcm jam tu tgh senyum,ada satu lagi trivia.jam analog pertama di dunia mula 'dihidupkan' oleh penciptanya pada pukul 10.10 malam.tp mmg pelikla,apsal dia nak hidupkan masa tu pulak.kenapa tak 6 pagi?5.15 ke?2.30 petang ke?kan!kan!huhuh.

Asraf Mahmud said...

actually banyak diorang punye trivia...ade yg kate ade kene mengena dengan kematian lincoln la..masa bom jatuh kat hiroshima la macam2 cerita lg...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails