Monday, December 14, 2009

Ikhlas ke tak ikhlas ni? - Part IIHari ini...
Ada orang yang pergi menunaikan solat jemaah di masjid2 ...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya...sungguh hina di sisi Allah s.w.t....kerana apa? Kerana amal ibadahnya bukanlah kerana Allah s.w.t. tetapi kerana RIAK semata-mata.

Hari ini...
Ada orang yang berpuasa sunat...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya...sungguh hina di sisi Allah s.w.t....kerana apa? Kerana amal ibadahnya bukanlah kerana Allah s.w.t. tetapi kerana RIAK semata-mata.

Hari ini...
Ada orang rajin pergi ke majlis2 agama...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya...sungguh hina di sisi Allah s.w.t....kerana apa? Kerana amal ibadahnya bukanlah kerana Allah s.w.t. tetapi kerana RIAK semata-mata.

Hari ini...
Ada orang rajin membaca Al-Quran...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya...sungguh hina di sisi Allah s.w.t....kerana apa? Kerana amal ibadahnya bukanlah kerana Allah s.w.t. tetapi kerana RIAK semata-mata.

Hari ini...
Ada orang rajin melakukan solat sunat...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya...sungguh hina di sisi Allah s.w.t....kerana apa? Kerana amal ibadahnya bukanlah kerana Allah s.w.t. tetapi kerana RIAK semata-mata.

Hari ini...
Ada orang suka bersedekah...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya...sungguh hina di sisi Allah s.w.t....kerana apa? Kerana amal ibadahnya bukanlah kerana Allah s.w.t. tetapi kerana RIAK semata-mata.

Hari ini...
Ada orang yang gemar menyampaikan ilmu...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya...sungguh hina di sisi Allah s.w.t....kerana apa? Kerana amal ibadahnya bukanlah kerana Allah s.w.t. tetapi kerana RIAK semata-mata.

Hari ini...
Ada orang gemar mengajar...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya...sungguh hina di sisi Allah s.w.t....kerana apa? Kerana amal ibadahnya bukanlah kerana Allah s.w.t. tetapi kerana RIAK semata-mata.

Hari ini...
Ada orang yang berkejar-kejar melakukan ibadat sunat...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya ibadat wajib ditinggal-tinggalkan.

Hari ini...
Ramai orang yang melakukan amal ibadah...cantik sekali, bagus sekali di pandangan manusia...tetapi malangnya...sungguh hina di sisi Allah s.w.t....kerana apa? Kerana amal ibadahnya bukanlah kerana Allah s.w.t. tetapi kerana RIAK semata-mata.

Riak?

Apa yang dimaksudkan dengan riak?

Riak itu ialah melakukan kebaikan dan amal ibadat semata-mata untuk mencari tempat di dalam hati manusia.

Kerisauan itu dinyatakan Rasulullah SAW dalam sabda bermaksud: "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Baginda SAW bersabda yang bermaksud: "Mahukah kalian aku beritahu sesuatu yang lebih aku takutkan daripada Dajal? Kami katakan: Tentu. Baginda bersabda: Syirik yang tersembunyi iaitu apabila seseorang mengerjakan solat lalu dia menyempurnakan solatnya kerana melihat seseorang memandangnya." (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Firman Allah dalam surah al-Ma’un ayat 4-6, maksudnya: Maka celakalah bagi orang yang solat. (Iaitu) orang yang lalai solatnya dan orang-orang yang riak.

Adakah orang yang mengkhabarkan amal ibadah yang telah dilakukan kepada orang lain dianggap riak?? Antara ikhlas melakukan ibadah dan riak, ikhlas memang sukar diperolehi, tetapi riak senang sekali. Sentiasalah mohon keampunan dan petunjuk daripada Allah s.w.t. Dalam perkara-perkara tertentu, dibenarkan untuk kita menceritakan amalan-amalan kita.
Antaranya (menurut pendapat ulama) :

1. Untuk
menunjukkan / menzahirkan kesyukuran kepada ALLAH s.w.t. Contohnya:

"Alhamdulillah ALLAH swt telah beri taufiq untuk saya solat di mesjid"
"Alhamdulillah ALLAH swt telah mudahkan saya untuk memandikan mayat. Tangan ini telah mandikan lebih dari 3 jenazah"

2. Sebagai
pendorong / galakan / targheeb untuk orang lain mencontohi dan juga tarheeb (ancaman / amaran) agar orang jauhi dari buat perkara yang dilarang. Contohnya:

"Puasa 6 selepas puasa Ramadhan itu byk kebaikan. Saya dah mula puasa. Awak pun puasa sama-sama lah"
"Alhamdulillah saya dah pergi naik haji dua tahun lepas. Tak susah... simpanlah duit sikit-sikit, insya ALLAH awak pun boleh"

3. Untuk
mengajar (sebagai pengajaran). Contohnya:

"Alhamdulillah saya tunaikan haji 2 tahun lepas. Di sana kita perlu disiplinkan diri dan jauhkan dari melakukan perkara-perkara yang dilarang semasa haji. Contohnya... tak boleh ... etc... etc"
"Semasa saya belajar di madrasah tahfiz alQuran, kami digalakkan untuk makan kismis, ... dsbnya... untuk bantu menguatkan ingatan. Juga kami disuruh menjaga mata dari melihat perkara-perkara yang haram."

4. Untuk
mengelakkan fitnah. Contohnya:

"Saya dah bayar zakat pendapatan yang difardhukan ke atas saya bagi tahun ini. Alhamdulillah"

Mungkin orang lain yang mengkaji dengan lebih mendalam dan terperinci boleh senaraikan keadaan-keadaan lain yang dibenarkan oleh agama. Untuk perkara-perkara yang lain eloklah tidak diceritakan amalan kita untuk menjaga keikhlasan hati. Antara ikhlas melakukan ibadah dan riak, ikhlas memang sukar diperolehi, tetapi riak senang sekali. Semuanya bergantung kepada niat, niat baik baiklah jadinya niat buruk, buruklah jadinya tetapi harus diingat sifat riak itu mudah muncul dalam diri kita, kita bukan kuat sangat jangan mencabar iman. Dikhuatiri amalan yang asalnya ikhlas akan jadi sia-sia akibat ucapan dari mulut. Seelok-eloknya amal ibadah yang dilakukan tidak dihebah-hebahkan untuk menjaga keikhlasan hati dan mengelakkan fitnah dari mulut orang lain. Takut kita dituduh riak dan menunjuk-nunjuk. Senang cerita tepuklah dada, tanyalah iman!Asraf Mahmud,
Keramat,
KL.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails